Η ισχιαλγία είναι μια κοινή και συχνά εξουθενωτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα κι εκτείνεται από τη μέση στο πίσω μέρος κάθε ποδιού. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση του νωτιαίου μυελού με τους μύες των ποδιών και στην διευκόλυνση τόσο αισθητηριακών όσο και κινητικών λειτουργιών. Η ισχιαλγία εμφανίζεται όταν υπάρχει ερεθισμός ή συμπίεση αυτού του νεύρου, που οδηγεί σε πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αδυναμία στη μέση, τους γλουτούς και τα πόδια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθιστώντας ακόμη και τις απλές καθημερινές δραστηριότητες ιδιαίτερα απαιτητικές.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και ισχιαλγία

Μία από τις πιο κοινές αιτίες ισχιαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων με βασικό τους ρόλο την απορρόφηση των κραδασμών. Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από έναν εσωτερικό πηκτοειδή πυρήνα κι έναν εξωτερικό ινώδη δακτύλιο. Με την πάροδο του χρόνου, ο εξωτερικός αυτός δακτύλιος υφίσταται προοδευτική φθορά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, εάν ασκηθεί υπερβολική πίεση σε αυτόν, να σπάσει. Αυτό έχει ως συνέπεια την προβολή του πυρήνα, μέσω του σημείου του δακτυλίου που έχει υποστεί βλάβη, στο εσωτερικό του σπονδυλικού σωλήνα. Η κήλη μπορεί να συμπιέσει το ισχιακό νεύρο, οδηγώντας κατά συνέπεια σε πόνο και δυσφορία.

Σπονδυλική στένωση κι εκδήλωση ισχιαλγίας

Άλλη μια πάθηση που συνδέεται στενά με την εκδήλωση ισχιαλγίας είναι η σπονδυλική στένωση. Η στένωση της σπονδυλικής στήλης στην οσφυϊκή μοίρα αφορά μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στο κάτω μέρος της πλάτης και μπορεί να οδηγήσει στην άσκηση πίεσης στον νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα, που πηγαίνουν από το νωτιαίο μυελό στους μύες. Η πάθηση πολύ συχνά ασκεί πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου, προκαλώντας ισχιαλγία. Η πάθηση οφείλεται στην υπερτροφία των αρθρώσεων και των συνδέσμων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα. Έτσι, ελαττώνεται η παροχή αίματος στα νεύρα. Την πάθηση αυτή μπορεί να τη δυσχεραίνει η ύπαρξη μιας δισκοκήλης ή μιας ολίσθησης. Το κυριότερο ίσως αίτιο της σπονδυλικής στένωσης είναι η οστεοαρθρίτιδα, η σταδιακή δηλαδή φθορά που συμβαίνει στις επιφάνειες των αρθρώσεων με την πάροδο του χρόνου.

Σπονδυλολίσθηση και ισχιαλγία

Η σπονδυλολίσθηση αποτελεί μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία εντοπίζεται περισσότερη κινητικότητα των σπονδύλων απ’ ότι θα έπρεπε. Η πάθηση εκδηλώνεται με αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, όπου ένας σπόνδυλος δηλαδή γλιστράει από τη θέση του στον κάτω σπόνδυλο και ασκεί πίεση σε ένα νεύρο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί πόνο στη μέση ο οποίος συχνά ακτινοβολεί και στα πόδια. Καθώς οι σπόνδυλοι γλιστρούν από τη θέση τους, στενεύουν το χώρο που απαιτείται για την απρόσκοπτη λειτουργία των νεύρων. Ιδίως εάν η πάθηση έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στο ισχιακό νεύρο, εκδηλώνεται πόνος στο πόδι, δηλαδή ισχιαλγία.

Άλλα αίτια εμφάνισης ισχιαλγίας

Ατυχήματα, πτώσεις ή άλλα τραυματικά συμβάντα μπορεί να τραυματίσουν τη σπονδυλική στήλη ή τις γύρω δομές της, οδηγώντας σε ισχιαλγία. Κατάγματα, εξαρθρήματα ή τραυματισμοί μαλακών ιστών μπορούν όλα να συμβάλλουν στην εμφάνιση του ενοχλητικού αυτού συμπτώματος. Τέλος, σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις, λοιμώξεις ή όγκοι της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ασκήσουν πίεση στο ισχιακό νεύρο, προκαλώντας ισχιαλγία. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία αυτών των υποκείμενων καταστάσεων είναι ζωτικής σημασίας.

Η ισχιαλγία είναι μια κοινή και συχνά επώδυνη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών πίσω από την συγκεκριμένη κατάσταση είναι απαραίτητη για όσους αναζητούν αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο. Μια ενδελεχής αξιολόγηση από ειδικό μπορεί να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία της ισχιαλγίας και να καθοδηγήσει την επιλογή της θεραπείας, είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Ο Νευροχειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας, πραγματοποιεί διάγνωση της πάθησης που λανθάνει πίσω από την ισχιαλγία, ώστε έπειτα να εφαρμόσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχέδιο. Με σωστή διάγνωση και διαχείριση, οι ασθενείς που πάσχουν από ισχιαλγία μπορούν να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους και να απολαύσουν μια ζωή χωρίς πόνο.