Τι είναι η Αντικατάσταση Αυχενικού Δίσκου;

Η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου είναι μια διαδικασία που αντικαθιστά έναν κατεστραμμένο δίσκο μεταξύ των σπονδύλων στην περιοχή του λαιμού με έναν τεχνητό δίσκο. Οι δίσκοι μοιάζουν με gel, μειώνοντας την τριβή μεταξύ των σπονδύλων.

Ο στόχος επομένως αυτής της χειρουργικής τεχνικής είναι να βελτιώσει την κινητικότητα του λαιμού και να μειώσει τον πόνο. Η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου ονομάζεται επίσης και αρθροπλαστική πρόσθιου αυχενικού δίσκου ή και ολική αντικατάσταση δίσκου.

Αυτή η τεχνική αποτελεί μια εναλλακτική λύση σε πιο άκαμπτες διαδικασίες σπονδυλοδεσίας, όπου δύο σπόνδυλοι είναι μόνιμα συνδεδεμένοι.

Οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης μπορεί να υποστούν φθορά με την ηλικία, τον τραυματισμό, αλλά και από ορισμένες καταστάσεις υγείας. Εάν ένας κατεστραμμένος δίσκος στο λαιμό πιέσει τις ρίζες των κοντινών νεύρων, μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια.

αντικατάσταση αυχενικού δίσκου

Εκφυλισμός Αυχενικού Δίσκου – Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα της εκφύλισης του αυχενικού δίσκου είναι ο πόνος στον αυχένα και η δυσκαμψία. Μια μεγάλη δέσμη νεύρων που ονομάζεται βραχιόνιο πλέγμα, διακλαδίζεται από την αυχενική σας σπονδυλική στήλη και ελέγχει την αίσθηση και την κίνηση των χεριών σας. Μια κήλη δίσκου στον λαιμό μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα στα χέρια αν πιέσει τη ρίζα αυτών των νεύρων.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι:

  • Πόνος
  • Μυρμήγκιασμα
  • Μούδιασμα
  • Αδυναμία

Η σπονδυλική στένωση επίσης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα κάτω άκρα, οδηγώντας σε προβλήματα στο περπάτημα και την ισορροπία.

Χειρουργική Θεραπεία

Η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου εκτελείται υπό γενική αναισθησία, ώστε να μην αισθάνεται ο ασθενής πόνο. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας γίνεται μια τομή 2 έως 3 ιντσών στο μπροστινό μέρος του λαιμού ή στη μία του πλευρά. Έπειτα, ο χειρουργός αφαιρεί τον εκφυλισμένο δίσκο και τυχόν οστικά ψήγματα που πιέζουν τα νεύρα σας, αντικαθιστώντας τον με έναν τεχνητό δίσκο. Η τομή κλέινει με ράμματα και θα εφαρμόζεται ένας επίδεσμος. Μετά το πέρας του χειρουργείου, που συνήθως διαρκεί 2 – 3 ώρες, η χρήση κολάρου καθίσταται αναγκαία για την διατήρηση του λαιμού σε ακινησία.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι η προστασία του δίσκου που βρίσκεται πάνω από τον αφαιρούμενο δίσκο, τόσο από την γρηγορότερη εκφύλιση όσο και από την δημιουργία ψευδάρθρωσης. Επίσης, ο χρόνος τοποθέτησης αυχενικού κηδεμόνα είναι μικρότερος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες μετά το πέρας 4 – 6 εβδομάδων.