Αστάθεια Σπονδυλικής Στήλης

Τι είναι η Αστάθεια Σπονδυλικής Στήλης;

Με τον όρο αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, εννοούμε την παθολογική κίνηση ενός σπονδύλου σε σχέση με έναν άλλο. Η σπονδυλική στήλη δηλαδή δεν παραμένει σταθερή, με παρατηρούμενες κινήσεις της εκτάσεως των 3 χιλιοστών. Η αστάθεια που προκύπτει, πέραν των δυσκολιών που επιφέρει στην κίνηση, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ίλιγγο, αλλά και αδυναμία διατήρησης της όρθιας θέσης του ασθενούς.

αστάθεια σπονδυλικής στήλης

Αστάθεια Σπονδυλικής Στήλης και Αίτια

Ένα από τα κύρια αίτια της πάθησης είναι η αλλοίωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτός αφυδατώνεται, το σχήμα του παραμορφώνεται, και χάνει την ικανότητά του ως προς την παροχή στήριξης στην σποδυλική στήλη. Ο συνδυασμός αυτής της κατάστασης με την χαλάρωση των συνδέσμων μεταξύ των σπονδύλων, αλλά και η ατροφία των παρασπονδυλικών μυών, δυσχεραίνουν την κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, η σπονδυλική στήλη χάνει την σταθερότητά της και αρχίζει σταδιακά να φθείρεται, καταλήγοντας σε στένωσή της.

Επίσης, η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο κάταγμα. Ο σπόνδυλος δηλαδή μπορεί να έχει τραματιστεί είτε λόγω κάποιου τραύματος, είτε λόγω οστεοπόρωσης, από την οποία μπορεί να πάσχει ο ασθενής. Τέλος, υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται και σε ιατρογενή αίτια, έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα Αστάθειας Σπονδυλικής Στήλης

Τα κύρια συμπτώματα της αστάθειας είναι:

  • Ο πόνος στην περιοχή της αστάθεις.
  • Πόνος στον αυχένα
  • Όταν μετατοπίζεται η σπονδυλική στήλη παρατηρείται πόνος σε όλο το σώμα.
  • Δυσφορία
  • Απώλεια δύναμης
  • Δυσκαμψία
  • Αίσθηση ότι η πλάτη σας σπάει.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία για την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει αρχικά συντηρητική αγωγή με ελάττωση των δραστηριοτήτων, ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή, καθώς και φυσικοθεραπεία. Αν τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε προχωράμε στην χειρουργική θεραπεία, με την μέθοδο της σπονδυλοδεσίας. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική έχει σαν σκοπό την σταθεροποίηση των σπονδύλων και την εξάλειψη των παθολογικών κινήσεων της σπονδυλικής στήλης. Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από τον πόνο και μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητές του, με μικρό χρονικό διάστημα μετά την διεξαγωγή της επέμβασης.