Τι είναι η Πλήρως Ενδοσκοπική Δισκεκτομή;

Η πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο το μήκος της σπονδυλικής στήλης για τη θεραπεία της δισκοκήλης. Χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο ενδοσκόπιο, η επέμβαση αποσυμπίεσης πραγματοποιείται κάτω από το νερό με τη χρήση ενδοσκοπικών εργαλείων για την αφαίρεση της δισκοκήλης που προσκρούει στις ρίζες των νωτιαίων νεύρων και στο νωτιαίο μυελό.

 

πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή

Η διαδικασία

Η χειρουργική επέμβαση της πλήρως ενδοσκοπικής δισκεκτομής γίνεται με ολική – γενική αναισθησία. Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση, δηλαδή μπρούμητα, και με τη βοήθεια του ακτινοσκοπικού μηχανήματος γίνεται ο προσδιορισμός του πάσχοντος διαστήματος. Ο χειρουργός κάνει μια ελάχιστα μικρή τομή 7 περίπου χιλιοστών στην πλάτη. Στη συνέχεια, μικροί σωλήνες που ονομάζονται διαστολείς, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας σήραγγας προς τον σπόνδυλο. Έπειτα, ένα ενδοσκόπιο προωθείται στο σημείο της ρήξης του δίσκου, το οποίο επιτρέπει την ανώτερη οπτικοποίηση της δισκοκήλης και των νευρικών στοιχείων. Δεδομένου του μικρού μεγέθους του ενδοσκοπίου, συχνά δεν αφαιρείται ή αφαιρείται ελάχιστη ποσότητα οστού για να αποκτηθεί πρόσβαση στο θραύσμα δίσκου με κήλη. Εξειδικευμένα εργαλεία εισάγονται μέσω του ενδοσκοπίου προς την δισκοκήλη και αφαιρείται το υλικό του δίσκου που προσκρούει στη νευρική ρίζα. Τέλος, αφαιρείται το ενδοσκόπιο και τοποθετείται ένα ράμμα για την σύγκλειση της τρύπας εισαγωγής του ενδοσκοπίου στο δέρμα, ενώ γύρω από την τομή εγχέεται φάρμακο μακράς δράσης για την απολύμανση και ομαλή επούλωσή της. Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται και συνήθως την επομένη μέρα λαμβάνει εξιτήριο.

 

πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή

Πλήρως Ενδοσκοπική Δισκεκτομή – Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι:

  • Μικρότερη τομή και καθόλου καταστροφή των παρασπονδυλικών μυών.
  • Μηδαμινή απώλεια αίματος.
  • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
  • Πιο σύντομη επάνοδος στην εργασία του.
  • Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι η ευελιξία στην προσπέλαση της δισκοκήλης. Με το ενδοσκόπιο είναι πιο εύκολη η προσέγγιση της δισκοκήλης ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται αυτή.
  • Το ποσοστό των πιθανών επιπλοκών βρίσκεται στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα με την κλασσική μικροδισκεκτομή.
  • Μέσω αυτής της τεχνικής μπορούν να θεραπευτούν και άλλες παθήσεις εκτός από τις δισκοκήλες, όπως για παράδειγμα η στένωση.

 

πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή