Δισκοκήλη

IMG_3729x

Δισκοκήλη ονομάζεται η παθολογία εκείνη της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία, λόγω ρήξης του ινώδους δακτυλίου του μεσοσπονδυλίου δίσκου, μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα μετατοπίζεται προκαλώντας πίεση στα νευρικά στοιχεία.

Η δισκοκήλη ανάλογα με το ύψος της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται διακρίνεται σε οσφυϊκή, αυχενική ή θωρακική δισκοκήλη. Η συχνότερη εντόπιση είναι στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση) και ακολουθεί η αυχενική μοίρα και τέλος η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης με ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 1-2% των συνολικών δισκοκηλών. Από τις δισκοκήλες της οσφυϊκής μοίρας οι πιο συχνές στις ηλικίες <55 είναι μεταξύ των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1 σε ποσοστό 95%.

Περίπου 20% των ανθρώπων <60 ετών εμφανίζουν διαφορετικής βαρύτητας δισκοκήλες. Οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν δισκοκήλη σε σχέση με τις γυναίκες. Από τους ανθρώπους που έχουν δισκοκήλη περίπου το 20-30% δεν θα αναπτύξουν ποτέ στη ζωή τους κάποιο σύμπτωμα. Από τους υπολοίπους περίπου το 5-10% θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Η προβολή του δίσκου μπορεί να είναι είτε κεντρική είτε πλάγια. Η κεντρική δισκοκήλη όταν πιέζει το νωτιαίο μυελό στην αυχενική ή θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης προκαλεί μυελοπάθεια, ενώ η πλάγια δισκοκήλη ριζίτιδα.

Τα συμπτώματα και σημεία ποικίλλουν:
Μυελοπάθεια:
• Συμπτώματα από τα άνω ή/και κάτω άκρα
• Διαταραχές αντανακλαστικών
• Διαταραχές βάδισης
• Διαταραχές ούρησης
• Αισθητικές διαταραχές

Ριζοπάθεια (ριζίτιδα):
• Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν με πόνο στη μέση ή τον αυχένα και στη συνέχεια να επεκταθούν στο άνω ή κάτω άκρο.
• Συχνά μετά από:
– Απότομη κίνηση (σκύψιμό, στροφή)
– Βήχα, φτάρνισμα
– Μετά την πρωινή έγερση (αυχένας)
– Τραύμα
• Τα συμπτώματα περιορίζονται σε συγκεκριμένα σημεία του άνω ή κάτω άκρου.

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος της δισκοκήλης, την εντόπισή της και την πίεση στα νευρικά στοιχεία. Μπορεί να είναι είτε συντηρητική, (κατάκλιση, περιορισμός των δραστηριοτήτων, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες), είτε χειρουργική.
Κατευθείαν στην χειρουργική αντιμετώπιση χωρίς να χάνουμε χρόνο στη συντηρητική αγωγή προβαίνουμε όταν υπάρχουν μυελοπάθεια, ιππουριδική συνδρομή ή μεγάλη πτώση της μυϊκής ισχύος.