Τι είναι η Μικροδισκεκτομή;

Η μικροδισκεκτομή, είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που εκτελείται σε ασθενείς με κήλη οσφυϊκού δίσκου, δηλαδή δισκοκήλη. Κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης, ο ειδικός ιατρός – νευροχειρουργός θα αφαιρέσει τμήματα της κήλης του δίσκου, για να ανακουφίσει την πίεση στη στήλη του νωτιαίου νεύρου.

μικροδισκεκτομή

Η Διαδικασία

Ο ασθενής τοποθετείται, σε ειδικό χειρουργικό κρεβάτι, σε γονατοαγκωνιαία θέση και γίνεται ακτινολογικός προσδιορισμός του πάσχοντος διαστήματος. Με μια τομή περίπου 2 – 2,5 εκατοστών και με τη χρήση ειδικών διαστολέων, μικροσκοπίου και μικροεργαλείων, ο χειρουργός μπαίνει στη σπονδυλική στήλη και εντοπίζει το νεύρο που πιέζεται. Αφού το νεύρο απωθηθεί απαλά, στη συνέχεια αφαιρείται η δισκοκήλη.

Η δισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, καθώς κατά την διάρκειά της:

  • Σχεδόν εξαλείφεται το ενδεχόμενο αιμορραγίας
  • Αποφεύγεται η καταστροφή των μυών και των γύρω οργάνων

Ενώ παράλληλα, μετά το πέρας της διαδικασίας:

  • Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι πολύ γρήγορη
  • Ο πόνος έπειτα από την επέμβαση είναι σχεδόν ανύπαρκτος
  • Το χειρουργικό αποτέλεσμα είναι πολύ υψηλό

μικροδισκεκτομή

Μετεγχειρητική Φροντίδα

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι την ίδια μέρα ή νωρίς την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση. Πριν επιστρέψουν οι ασθενείς λαμβάνουν οδηγίες πώς να αποφεύγουν να λυγίζουν στη μέση, να σηκώνουν βάρη και να στρίβουν στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, για να αποφύγουν τραυματισμό από καταπόνηση ή υποτροπιάζοντα τραυματισμό του δίσκου. Οι ασθενείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να κάθονται στην ίδια θέση για περισσότερο από 45-60 λεπτά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να σηκώνονται, να τεντώνονται και να περπατούν για λίγο και μετά να κάθονται ξανά. Ωστόσο, δεν παύει να σημαίνει πως είναι άμεσα λειτουργικοί και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να τονιστεί πως η μικροδισκεκτομή είναι μια επέμβαση μόνο για αποσυμπίεση ενός νεύρου. Δεν είναι δόκιμο να χρησιμοποιείται όταν συνυπάρχει αστάθεια ή δομικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, όπως για παράδειγμα σπονδυλολίσθηση.