Σπονδυλολίσθηση

Τι είναι η Σπονδυλολίσθηση;

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, κάτι που σημαίνει ότι οι σπόνδυλοι κινούνται περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Ένας σπόνδυλος δηλαδή γλιστράει από τη θέση του στον κάτω σπόνδυλο και ασκεί πίεση σε ένα νεύρο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στη μέση ή πόνο στα πόδια.

Η σπονδυλολίσθηση συνήθως εντοπίζεται στο Ο5-Ι1 διάστημα και λιγότερο στο Ο4-Ο5. Υπάρχουν τέσσερεις βαθμοί σπονδυλολίσθησης, ανάλογα με το μέγεθος της παρεκτόπισης. Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να συσχετιστεί με την σπονδυλόλυση, αλλά δεν αποτελούν την ίδια πάθηση. Ωστόσο, η σπονδυλόλυση μπορεί να προκαλέσει σπονδυλολίσθηση όταν ένα κάταγμα λόγω πίεσης προκαλέσει ολίσθηση.

Είδη Σπονδυλολίσθησης

Οι τρεις βασικοί τύποι σπονδυλολίσθησης είναι:

 • Γενετική σπονδυλολίσθηση, η οποία εμφανίζεται όταν η σπονδυλική στήλη του μωρού δεν σχηματίζεται όπως θα έπρεπε πριν από τη γέννηση. Οι κακώς ευθυγραμμισμένοι σπόνδυλοι επομένως, θέτουν το άτομο σε κίνδυνο ολίσθησης αργότερα στη ζωή του.
 • Ισθμική σπονδυλολίσθηση, που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της σπονδυλόλυσης. Η ρωγμή ή το κάταγμα που έχει προηγηθεί δηλαδή, εξασθενεί το οστό.
 • Εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση, ο πιο κοινός τύπος, που συμβαίνει λόγω γήρανσης. Με την πάροδο του χρόνου, οι δίσκοι που προστατεύουν τους σπονδύλους χάνουν νερό και την ελαστικότητά τους γενικότερα. Καθώς δηλαδή οι δίσκοι λεπταίνουν, είναι πιο πιθανό να γλιστρήσουν από τη θέση τους.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης δεν προκαλούν συμπτώματα. Αυτή παρατηρείται περίπου στο 4% – 6% του ενήλικου πληθυσμού. Είναι πιθανό όμως κάποιος να ζει με σπονδυλολίσθηση για χρόνια και να μην το γνωρίζει, αφού μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα.

Αν όμως υπάρχει έντονη η αίσθηση πόνου στο πόδι, μπορεί να έχει προκληθεί από συμπίεση ή «τσίμπημα» των νευρικών ριζών που εξέρχονται από το νωτιαίο κανάλι. Η συμπίεση ή το τσίμπημα οφείλεται στο ότι οι σπόνδυλοι γλιστρούν από τη θέση τους και στενεύουν τον χώρο που είναι απαραίτητος για την ύπαρξη των νεύρων.

Συμπτώματα το οποία μπορεί να προμηνύουν αυτή την πάθηση μπορεί να είναι:

 • Πόνος στη μέση
 • Δυσκολία ως προς την ορθοστασία
 • Δυσκολία ως προς το σκύψιμο και τις στροφικές κινήσεις
 • Κάψιμο στα νεύρα
 • Μούδιασμα
 • Αδυναμία

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από Σπονδυλολίσθηση;

Αυτοί που ενέχουν περισσότερο κίνδυνο από την πάθηση είναι:

 • Οι νεαροί αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα που καταπονούν την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, όπως η ενόργανη γυμναστική
 • Άτομα με κληρονομική προδιάθεση και γενετική κατασκευή που συμβάλλει στην απόκτηση αυτής της πάθησης.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, κυρίως όσοι είναι πάνω από 50 ετών.

Τι προκαλεί τη Σπονδυλολίσθηση;

Η υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης είναι μια από τις κύριες αιτίες της σπονδυλολίσθησης σε νεαρούς αθλητές. Η κληρονομικότητα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο, ενώ μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με λεπτότερο σπονδυλικό οστό. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η φθορά στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους, ενδέχεται να προκαλέσει αυτή την κατάσταση.

Η θεραπεία

Πέραν των συντηριτικών μεθόδων, όπως η ξεκούραση, η φαρμακευτική αγωγή, οι αντιγλεγμονώδεις ενέσεις, η φυσικοθεραπεία και η χρήση εξωτερικού νάρθηκα, υπάρχει και η χειρουργική λύση.

Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των νευρικών στοιχείων, αλλά και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάταξη της σπονδυλολίσθησης.