Η οσφυϊκή δισκεκτομή αποτελεί τη χειρουργική θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η πάθηση αυτή εκδηλώνεται είτε στην αυχενική, είτε, με μεγαλύτερη συχνότητα, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και προκαλεί συμπτώματα έντονου πόνου στη μέση, ο οποίος ενδέχεται να ακτινοβολεί έως το πόδι. Σε πρώτο στάδιο, γίνεται προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης με ανάπαυση, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και έναρξη προγράμματος φυσικοθεραπείας. Ωστόσο, εάν αυτή δεν αποδειχθεί επιτυχής στη διαχείριση των συμπτωμάτων ή προκαλούνται πρόσθετα νευρολογικά συμπτώματα όπως παράλυση του ποδιού ή διαταραχές στην ούρηση, έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση. Σκοπός της επέμβασης είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη επιπρόσθετων νευρολογικών επιπλοκών.
Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Αίτια & συμπτώματα
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης και διαθέτουν ένα μαλακό πυρήνα και ένα σκληρό, εξωτερικό ινώδη δακτύλιο που περιβάλλει τον πυρήνα. Οι δίσκοι αυτοί απορροφούν τους κραδασμούς κατά τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης, υποστηρίζουν το άνω μέρος του σώματος και επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα κινήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και ο φυσικός εκφυλισμός του μεσοσπονδύλιου δίσκου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μια πάθηση που είναι ευρέως γνωστή ως κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη. Η πάθηση αυτή εκδηλώνεται με τη μετατόπιση προς τα πίσω τμήματος του κεντρικού πυρήνα του δίσκου, ο οποίος προβάλλει μέσω του ινώδους δακτυλίου στο εσωτερικό του σπονδυλικού σωλήνα. Η μετατόπιση αυτή του πυρήνα του δίσκου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ασκεί πίεση στα νωτιαία νεύρα, οδηγώντας στην εκδήλωση πόνου στη μέση (οσφυαλγία), ο οποίος συχνά ακτινοβολεί στο πόδι (ισχιαλγία). Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκληθεί νευρολογική βλάβη εξαιτίας της πίεσης των νωτιαίων νεύρων, η οποία εκδηλώνεται με μυϊκή αδυναμία (παράλυση) στο πόδι, ή σπανίως με μια πάθηση που είναι γνωστή ως ιππουριδική συνδρομή. Η πάθηση αυτή παρουσιάζεται με αδυναμία (παράλυση) και στα δύο πόδια, η οποία συνοδεύεται από διαταραχές στην ούρηση και μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Οσφυϊκή δισκεκτομή: Διαδικασία
Η αρχική θεραπεία για μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι συνήθως συντηρητική και μη χειρουργική. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η φυσικοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, δεν μειώνουν ή δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πόνο, ή αν εντοπίζεται κλινική εικόνα νευρολογικής βλάβης, έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση. Η πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση σε αυτή την περίπτωση είναι η οσφυϊκή δισκεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται τμήμα του δίσκου που ασκεί πίεση, προκειμένου να αποσυμπιεστεί το νεύρο. Εάν κριθεί απαραίτητο, ενδέχεται να αφαιρεθεί ολόκληρος ο δίσκος. Η χειρουργική προσέγγιση είναι πλήρως εξατομικευμένη ανάλογα με την εντόπιση της κήλης.
Η οσφυϊκή δισκεκτομή πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με τη χρήση είτε ειδικού νευροχειρουργικού μικροσκοπίου είτε ενδοσκοπίου οι οποίες ελαχιστοποιούν το χειρουργικό τραύμα και επιταχύνουν σημαντικά την ανάρρωση του ασθενούς, αφού με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται ο τραυματισμός των μυών της σπονδυλικής στήλης. Η μοναδική ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο ενδοσκόπιο και μικροσκόπιο είναι ότι το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο επιτρέπει την άμεση ορατότητα στην περιοχή της βλάβης, ενώ το ενδοσκόπιο, καθώς διαθέτει κάμερα στο άκρο του, μεταφέρει την εικόνα των εσωτερικών δομών της σπονδυλικής στήλης σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Έπειτα, πραγματοποιείται η αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Η ακεραιότητα των νευρικών δομών ελέγχεται διαρκώς με ηλεκτροφυσιολογική παρακολούθηση και με την εφαρμογή ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μια ώρα, είναι αναίμακτη και χαρακτηρίζεται από απόλυτη ασφάλεια.
Οσφυϊκή δισκεκτομή: Ανάρρωση
Μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής νοσηλεύεται για μόλις μερικές ώρες και λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Μάλιστα, ενθαρρύνεται να περπατήσει αμέσως μόλις υποχωρήσει η αναισθησία. Ο πόνος στο πόδι παύει να υφίσταται αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ εάν υπάρχει μούδιασμα αυτό υποχωρεί μέσα σε μερικές εβδομάδες. Μόλις ο ασθενής επιστρέψει σπίτι του, λαμβάνει ήπια αναλγητική αγωγή και είναι φυσιολογικό να αισθάνεται μια μικρή δυσφορία στην μέση. Η επιστροφή στην εργασία είναι εφικτή λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ η βαριά χειρωνακτική εργασία, η άρση βαρών και η στροφή του κορμού επιτρέπεται μετά την πάροδο τουλάχιστον 6 εβδομάδων. Ο Νευροχειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας πραγματοποιεί την οσφυϊκή δισκεκτομή με τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες τεχνικές, επιλέγοντας την κατάλληλη χειρουργική μέθοδο που ενδείκνυται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.