Τι είναι η Αρθρίτιδα Αυχένα;

Η αρθρίτιδα αυχένα, γνωστή και ως αυχενική οστεοαρθρίτιδα ή αυχενική σπονδύλωση, είναι μια εκφυλιστική νόσος που επηρεάζει τους δίσκους καθώς και τις αρθρώσεις και συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης στον αυχένα. Η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται όταν οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης αρχίζουν να εκφυλίζονται και τα οστά και οι χόνδροι στον αυχένα φθείρονται. Αυτή η πάθηση είναι αρκετά συχνή και παρατηρείται κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Ποια είναι η αιτία της Αρθρίτιδας Αυχένα;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυχενικής σπονδύλωσης. Συνήθως, η νόσος σχετίζεται με τη φυσική διαδικασία γήρανσης, καθώς και με το επαναλαμβανόμενο στρες στον αυχένα. Επίσης, παράγοντες όπως η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού της πάθησης, τραυματισμοί στον αυχένα και η κακή στάση του σώματος, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Αρθρίτιδα Αυχένα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας αυχένα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος στον αυχένα, η δυσκαμψία και το μειωμένο εύρος κίνησης στον αυχένα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μούδιασμα κυρίως στους ώμους
  • Αίσθημα αδυναμίας, κυρίως στα χέρια και τα πόδια
  • Μη συγχρονισμός των κινήσεων του σώματος
  • Ανικανότητα των χεριών αναφορικά με λεπτές και επιδέξιες κινήσεις
  • Διαταραγμένα αντανακλαστικά
  • Δυσκολία ως προς το περπάτημα
  • Ακράτεια ούρων (πολύ σπάνιο)
  • Πονοκέφαλος (κυρίως ινιακή κεφαλαλγία και ραχιαλγία)

Πώς θεραπεύεται η πάθηση;

Η θεραπεία για την αρθρίτιδα αυχένα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και τα συμπτώματα του κάθε ατόμου. Στις ήπιες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα, φυσικοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η βελτίωση της στάσης του σώματος, η τακτική άσκηση και η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον αυχένα βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας. 

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, που σαν σκοπό έχει την απελευθέρωση και αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων του αυχένα. Ο Νευροχειρουργός Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας κατέχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο και μπορεί να σας συμβουλέψει για την θεραπεία της αρθρίτιδας αυχένας που ενδείκνυται στην περίπτωσή σας!