Τι είναι τα οστεοπορωτικά κατάγματα;
Η οστεοπόρωση και η χαμηλή οστική πυκνότητα είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για νοσηρότητα και θνησιμότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτές οι καταστάσεις χαρακτηρίζονται από κακή αντοχή των οστών και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων από έστω και ελαφρώς τραυματικά συμβάντα. Τα σπονδυλικά κατάγματα επομένως, είναι το χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης.
Οστεοπόρωση και οστεοπενία
Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που κατά την πάροδο του χρόνου καθιστά τα οστά ολοένα πιο αδύναμα και εύθραυστα. Το οστό είναι ζωντανός ιστός που διασπάται συνεχώς και αντικαθίσταται. Όταν όμως καποιος πάσχει από οστεοπόρωση η δημιουργία ενός νέου οστού δεν συμβαδίζει με την απώλεια κάποιου παλιού. Η οστεοπόρωση μπορεί να προσβάλει και τους άνδρες και τις γυναίκες. Ωστόσο, οι ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Η οστεοπενία από την άλλη, είναι η απώλεια της οστικής πυκνότητας που εξασθενεί τα οστά. Αυτή εντοπίζεται κυρίως σε άτομα από 50 ετών άνω και ιδαίτερα στις γυναίκες. Η οστεοπενία δεν παρουσιάζει συμπτώματα και μπορεί να διαγνωστεί μόνο μέσω ειδικών εξετάσεων. Ως πάθηση, δεν είναι τόσο σοβαρή όσο η οστεοπόρωση, αλλά μπορεί να την προκαλέσει. Συνήθως οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοπενία πάσχουν και από οστεοπόρωση, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.
Οστεοπορωτικά κατάγματα: Αίτια
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα οφείλονται στην χαμηλή οστική πυκνότητα και είναι ένας κίνδυνος που ενέχει συνεχώς για τους ασθενείς που έχουν αυτή την προδιάθεση. Στα αίτια που τα προκαλούν συγκαταλέγονται:
- Το κάπνισμα
- Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
- Η καθιστική ζωή
- Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα ηρεμιστικά, υπνωτικά και αντικαταθλιπτικά χάπια.
- Η κακή φυσική κατάσταση
- Η κληρονομικότητα
Οστεοπορωτικά κατάγματα & πρόληψη
Με την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση, τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορούν να προληφθούν. Οι ασθενείς που θέλουν να αποφύγουν αυτή την πάθηση θα πρέπει να υπόκεινται σε συχνές εξετάσεις αναφορικά με την οστική τους πυκνότητα και να προσέχουν τον τρόπο ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα για να έχετε πιο γερά οστά θα πρέπει:
- Να αποφεύγετε τις ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
- Να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, ασβεστίου και βιταμινών.
- Να διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και να αθλείστε τακτικά. Το περπάτημα, όπως και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι αυτές που βοηθούν περισσότερο.
- Να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής όπως ασβέστιο και βιταμίνη
- Να εκτείθεστε στον ήλιο, για την απορρόφηση φυσικής βιταμίνης D από το σώμα σας.
Για οποιαδήποτε απορία έχετε αναφορικά με τα οστεοπορωτικά κατάγματα και την πρόληψη τους, μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό, προκειμένου να σας συμβουλέψει καταλλήλως. Ο Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας είναι εξειδικευμένος νευροχειρουργός με μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και την αντιμετώπισή τους.