Οστεοπορωτικά Κατάγματα

IMG_3729x

Στην οστεοπόρωση, όπως όλα τα οστά, έτσι και οι σπόνδυλοι είναι εύθρυπτοι λόγω ελαττωμένης οστικής πυκνότητας καθώς και διαταραγμένης αρχιτεκτονικής των οστικών δοκίδων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα των σπονδύλων να υφίστανται συμπιεστικά κατάγματα και να παραμορφώνονται σφηνοειδώς ακόμα και σε ελάχιστη κάκωση ή ακόμα και πολλές φορές χωρίς καν κάκωση.

Τα κατάγματα αυτά μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματικά, είτε να προκαλούν πόνο και σε λίγες περιπτώσεις να έχουν επηρεαστεί και τα νευρικά στοιχεία του ασθενούς (νεύρα ή νωτιαίος μυελός).

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η πρώτη περιλαμβάνει παυσίπονα, ανάπαυση και περιορισμό των δραστηριοτήτων, καθώς και τοποθέτηση νάρθηκα (ζώνης). Η χειρουργική θεραπεία εκλογής είναι η διαδερμική κυφοπλαστική-σπονδυλοπλαστική, ή/και σε κάποιες περιπτώσεις σπονδυλοδεσία).

Το είδος της θεραπείας (συντηρητική ή χειρουργική) εξαρτάται από τα συμπτώματα του ασθενούς και ο σκοπός της είναι η άμεση ανακούφιση από τον πόνο και η γρήγορη κινητοποίηση.