Η ριζοπάθεια είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τη συμπίεση των νευρικών ριζών στη σπονδυλική στήλη, επηρεάζοντας συχνά άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, αδυναμία και μούδιασμα, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στα νεύρα λόγω διάφορων εκφυλιστικών αλλαγών, τραυματισμών ή άλλων παθήσεων που πλήττουν τη σπονδυλική στήλη.

Ριζοπάθεια: Αιτιολογία και παθοφυσιολογία

Η ριζοπάθεια προκαλείται όταν οι εκφυλιστικές αλλαγές, η φθορά ή οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη οδηγούν στη συμπίεση των νευρικών ριζών. Η φλεγμονή που προκαλείται από αυτή τη συμπίεση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, αδυναμία και μούδιασμα. Η φλεγμονή της νευρικής ρίζας που προέρχεται από τον νωτιαίο μυελό ονομάζεται ριζίτιδα, και μπορεί να συνυπάρχει με τη ριζοπάθεια, επηρεάζοντας τις αισθητικές και κινητικές λειτουργίες.

Ανατομία της σπονδυλικής στήλης και ριζοπάθεια

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από σπονδύλους που προστατεύουν τον νωτιαίο μυελό και διευκολύνουν την κίνηση του σώματος. Οι νευρικές ρίζες διέρχονται από μικρά ανοίγματα στους σπονδύλους, και η συμπίεση αυτού του τμήματος του νεύρου ονομάζεται ριζοπάθεια. Οι περιοχές της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να επηρεαστούν είναι η αυχενική, η θωρακική και η οσφυϊκή μοίρα.

Αυχενική Ριζοπάθεια

Η αυχενική ριζοπάθεια εμφανίζεται στην περιοχή του αυχένα, όπου οι νευρικές ρίζες αφορούν τα χέρια και τις παλάμες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία, αίσθηση καψίματος, μυρμήγκιασμα και απώλεια της αίσθησης στον ώμο, το χέρι, την παλάμη ή ακόμη και τα δάχτυλα.

Θωρακική ριζοπάθεια

Η θωρακική ριζοπάθεια, αν και σπανιότερη, επηρεάζει την θωρακική περιοχή και μπορεί να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα στο στήθος. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν πίεση στο στήθος και τον κορμό, και μπορεί να παρερμηνευτούν, καθώς παραπέμπουν στα συμπτώματα που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας.

Οσφυϊκή ριζοπάθεια

Η οσφυϊκή ριζοπάθεια, ροκαλεί πόνο που αντανακλά στο πόδι, κατά μήκος της νευρικής ρίζας που πλήττεται. Αυτό το είδος ριζοπάθειας είναι συνηθέστερο και μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις που συμπιέζουν ή ερεθίζουν τις οσφυϊκές νευρικές ρίζες.

Πιθανές αιτίες

Η στένωση των χώρων στους σπονδύλους από όπου διέρχονται οι νευρικές ρίζες είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της ριζοπάθειας. Αυτή η στένωση μπορεί να προκληθεί από σπονδυλική στένωση, οστεόφυτα, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ρευματοειδή αρθρίτιδα, τραύματα, και άλλες καταστάσεις. Στους εν δυνάμει παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται η παχυσαρκία, η υιοθέτηση κακής στάσης σώματος, τυχόν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης όπως η σκολίωση, η εγκυμοσύνη και τέλος η γήρανση.

Συμπτώματα που προκαλεί

Τα συμπτώματα της ριζοπάθειας ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζεται. Μπορεί να εμφανιστούν έντονος πόνος, μυϊκή αδυναμία, απώλεια αντανακλαστικών, υπεραλγησία, μούδιασμα και παραισθησία. Είναι επίσης πιθανό να μην υπάρξουν συμπτώματα ή να υπάρξουν περιοδικές εξάρσεις.

Μέτρα πρόληψης

Η πρόληψη της ριζοπάθειας δεν είναι πάντα εφικτή, αλλά ο κίνδυνος εμφάνισής της μπορεί να μειωθεί με τη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, υγιούς σωματικού βάρους, σωστής στάσης σώματος και αποφυγής τραυματισμών. Επιπλέον, η χρήση σωστών τεχνικών άρσης βαρέων αντικειμένων και η επιλογή κατάλληλων υποδημάτων μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της πάθησης.

Θεραπεία της ριζοπάθειας

Η θεραπεία της ριζοπάθειας σε πρώτη φάση βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους. Οι συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνουν τον περιορισμό ή την τροποποίηση ορισμένων δραστηριοτήτων, τη φυσικοθεραπεία, τη χρήση νάρθηκα ή μαλακού κολάρου αυχένα, την απώλεια σωματικού βάρους και τη φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Επίσης, οι επισκληρίδιες εγχύσεις κορτικοστεροειδών στη σπονδυλική στήλη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε περιπτώσεις ωστόσο που η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή εάν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ραγδαία, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Η κατάλληλη χειρουργική τεχνική επιλέγεται ανάλογα με την υποκείμενη πάθηση που προκάλεσε τη ριζοπάθεια. Εάν το αίτιο είναι η δισκοκήλη, οι ενδεδειγμένες χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν τη μικροδισκεκτομή και την πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή. Οι δύο τεχνικές αυτές είναι μάλιστα ελάχιστα επεμβατικές και επιτυγχάνουν με αναίμακτο τρόπο την ανακούφιση της πίεσης στις νευρικές ρίζες. Εάν το πρόβλημα τέλος είναι η σπονδυλική στένωση, μπορεί να χρειαστεί σπονδυλοδεσία. Τις επεμβάσεις αυτές πραγματοποιεί με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας ο Νευροχειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας.

Σε κάθε περίπτωση, η ριζοπάθεια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η κατανόηση των αιτίων, των συμπτωμάτων και των μεθόδων πρόληψης και θεραπείας είναι σημαντική για τη διαχείριση της πάθησης. Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, πολλοί ασθενείς μπορούν να επιτύχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.