Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που αποτελείται από επτά σπονδύλους, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη του κεφαλιού, στην προστασία του νωτιαίου μυελού και στη διευκόλυνση της κίνησης του αυχένα, ενώ επιτρέπει μεγάλο εύρος κίνησης σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Αν και συχνά υπογραμμίζεται η σημασία της διατήρησης ευθείας στάσης σώματος, η σπονδυλική στήλη δεν είναι ευθεία εάν την παρατηρήσει κάποιος από το πλάι. Αντιθέτως, παρουσιάζει τρεις διαδοχικές καμπύλες, καθώς παρατηρείται λόρδωση στην περιοχή του αυχένα, κύφωση στην θωρακική μοίρα και ξανά λόρδωση στην περιοχή της οσφύος (μέσης). Η απώλεια της φυσικής αυτής λόρδωσης στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ονομάζεται ευθειασμός αυχένα και συχνά δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ένα φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων.
Λόρδωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης: Τι εξυπηρετεί
Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης σχηματίζει μια λόρδωση, μια φυσική καμπύλη δηλαδή, ο σχηματισμός της οποίας εκκινεί από την 9η εβδομάδα της κύησης και αυξάνεται προοδευτικά. Η φυσική αυτή καμπύλη παρέχει βελτιωμένη στήριξη στο κεφάλι, συνδράμει στην απορρόφηση των κραδασμών, ελαττώνει την πίεση που ασκείται στο νωτιαίο μυελό και παράλληλα λειτουργεί ανακουφίζοντας τους μύες στην περιοχή του αυχένα που διατηρούν το κεφάλι στη θέση του. Συνεπώς, η διατήρηση αυτής της λόρδωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη στήριξη του κεφαλιού και την πρόληψη διαφόρων ζητημάτων υγείας.
Ευθειασμός αυχένα: Αίτια
Η απόκλιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης από τη φυσική της λόρδωση ή αλλιώς ο ευθειασμός αυχένα μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων συγγενούς, επίκτητης και εκφυλιστικής αιτιολογίας. Αρχικά, η κακή στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη καταπόνηση των αυχενικών μυών, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ευθειασμός αυχένα με την πάροδο του χρόνου. Κάποιο οξύ τραύμα, συνήθως ως απότοκο κάποιου τροχαίου ατυχήματος ή βαριάς πτώσης, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της φυσικής καμπυλότητας στην περιοχή του αυχένα. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά τη διάρκεια του τραυματικού αυτού συμβάντος μπορεί να προκληθεί κάκωση των μαλακών μορίων, ρήξη μεσοσπονδύλιων δίσκων ή και κάποιο κάταγμα στους σπονδύλους.
Ο ευθειασμός αυχένα ενδέχεται επίσης να προκύψει σε περίπτωση που εντοπίζεται δισκοκήλη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Εκφυλιστικές παθήσεις που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία όπως η αυχενική σπονδύλωση, η εκφυλιστική δισκοπάθεια και η οστεοαρθρίτιδα μπορούν να συμβάλουν σε φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων ή μεταβολή της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης και στην επακόλουθη απώλεια της φυσικής λόρδωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Συμπτώματα απώλειας λόρδωσης στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Ο ευθειασμός αυχένα συχνά μπορεί να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα ή ενόχληση. Ο ευθειασμός αυτός καθαυτός δεν είναι πάντοτε δείκτης προβλήματος. Μόνο όταν η απώλεια λόρδωσης συνεχίσει να επιδεινώνεται, συνοδεύεται από συμπτώματα ή όταν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία απαιτεί ιατρική περίθαλψη. Ως προς τα συμπτώματα ευθειασμού στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, εάν εκδηλωθούν συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα που ενδέχεται να επεκταθεί στον ώμο ή γενικότερα στο άνω άκρο, ενώ οι ασθενείς ενδέχεται να υποφέρουν από πονοκεφάλους ή ημικρανία και να αισθάνονται κόπωση. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης δυσκαμψία και απώλεια του εύρους κίνησης στον αυχένα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδέχεται, λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων που προκαλεί η απώλεια της λόρδωσης, να προκληθούν νευρολογικά συμπτώματα όπως πόνος, μούδιασμα ή και παράλυση του χεριού. Η συμπίεση των νεύρων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια, μια κατάσταση γνωστή ως ριζοπάθεια. Τέλος, εάν ελαττωθεί ο διαθέσιμος χώρος για το νωτιαίο μυελό εξαιτίας του ευθειασμού αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε αυχενική μυελοπάθεια.
Ευθειασμός αυχένα: Επιλογές διαχείρισης
Αρχικά, απαιτείται η επισήμανση ενός σημαντικού θέματος: Ο ευθειασμός του αυχένα σε κάποιον δεν αποτελεί απαραίτητα λόγο για θεραπεία. Θεραπεία εφαρμόζεται μόνο επί παρουσίας συμπτωμάτων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ασθενούς ή εάν ο ευθειασμός οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση. Αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει χορήγηση αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη διαχείριση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής, διατήρησης της σωστής στάσης σώματος και φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών του αυχένα, τη βελτίωση της στάσης του σώματος και την αποκατάσταση του εύρους κίνησης. Οι ασθενείς καλούνται επίσης να φορούν αυχενικό κηδεμόνα (κολάρο) και να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπαυση και την διατήρηση σωστής στάσης σώματος. Χειρουργική θεραπεία για τον ευθειασμό δεν απαιτείται συχνά. Χειρουργική αποκατάσταση χρειάζεται μόνο σε περιπτώσεις που ο ευθειασμός αυχένα οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση όπως η δισκοκήλη είτε γιατί εντοπίζεται αστάθεια στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, συνήθως ως απόρροια κάποιας χειρουργικής επέμβασης όπως η πεταλεκτομή. Ο Νευροχειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας εφαρμόζει το κατάλληλο θεραπευτικό σχέδιο για την επιτυχή διαχείριση του ευθειασμού στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.