Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα

Τι είναι η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα;

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης και αυτοάνοση ασθένεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία εντοπίζεται στη σπονδυλική στήλη. Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα επηρεάζει τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, καθώς και τους συνδέσμους μεταξύ αυτών, προκαλώντας οστεοποίηση και συνένωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και προοδευτική αγκύλωση του σώματος, ενώ η σπονδυλική στήλη αποκτά ένα σχήμα που δίνει την αίσθηση και μορφή του φυτού μπαμπού.

Ταυτόχρονα η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα μπορεί να συνυπάρχει και με οστεοπόρωση σε οποιονδήποε βαθμό. Έτσι, η σπονδυλική στήλη χάνει την ελαστικότητα και την αντοχή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύκολα σε αυτήν κατάγματα, κυρίως στην κατώτερη αυχενική και κατώτερη θωρακική μοίρα, προκαλώντας της αστάθεια.

αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα και Αίτια

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την κληρονομικότητα και πιο συγκεκριμένα, με το γονίδιο HLA-B27. Αυτή δεν είναι μεταδοτική, όπως άλλες νόσοι, και ούτε είναι σίγουρο πως θα μεταβιβαστεί και θα προσβάλει οπωσδήποτε κάποιον απόγονο.

Ωστόσο, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί να προσβάλει άτομα όλων των φύλων και ηλικιών, με πιο συχνούς ασθενείς τους άνδρες από το τέλος της εφηβίας μέχρι τα 30 τους έτη.

Πολλές φορές επίσης, η υπερδραστηριότητα, η πίεση, το κάπνισμα και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επιδεινώσουν την νόσο και να προκαλέσουν την έξαρσή της.

Τα Συμπτώματα της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας

Στα συμπτώματα της πάθησης συγκεταλέγονται:

  • Πόνος στη μέση και τους γλουτούς.
  • Δυσκαμψία & μείωση ελαστικότητας.
  • Αστάθεια
  • Εντοπισμός καταγμάτων σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης.
  • Αγκυλώδης μορφή της σπονδυλικής στήλης.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας αναλόγως με το περιστατικό ποικίλει. Στα πιο ελαφριά περιστατικά μπορεί να θεραπευτεί με φυσικοθεραπεία και τακτική άσκηση του ασθενούς, όπως και με πρόσληψη φαρμακευτικής αγωγής. Στα πιο δύσκολα περιστατικά όμως, η λύση του χειρουργείου καθίσταται αναγκαία.

Η χειρουργική μέθοδος που ενδείκνυται για αυτή την πάθηση είναι η σπονδυλοδεσία. Η σπονδυλοδεσία μπορεί να διενεργηθεί είτε μόνο οπίσθια, είτε συνδυαστικά πρόσθια και οπίσθια, με επέκταση τουλάχιστον σε δύο επίπεδα άνω και κάτω του κατάγματος. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διασωλήνωση και αναισθησιολογική αντιμετώπιση του ασθενούς.