Η ριζίτιδα αναφέρεται στον πόνο και σε άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία που προκαλούνται από τον ερεθισμό ή τη φλεγμονή μιας νευρικής ρίζας στη σπονδυλική στήλη και κατά βάση στην αυχενική μοίρα αυτής. Τόσο η ριζίτιδα όσο και η ριζοπάθεια δε συνιστούν αυτοτελείς παθήσεις από μόνες τους, αλλά αντίθετα αναφέρονται στη συμπίεση της ρίζας ενός νεύρου στο νωτιαίο μυελό ή πλησίον του.

Ριζίτιδα: Αίτια

Η ριζίτιδα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι συνήθως αποτέλεσμα συμπίεσης της νευρικής ρίζας στην περιοχή του αυχένα. Τα αίτια είναι πολλαπλά, με κυρίαρχο αιτιολογικό παράγοντα την εκφυλιστική δισκοπάθεια. Καθώς οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν την περιεκτικότητά τους σε νερό και την ελαστικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να διογκωθούν ή να συμβάλλουν στην εμφάνιση δισκοκήλης, ασκώντας επομένως πίεση στις γειτονικές νευρικές ρίζες.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Ανάπτυξη οστεόφυτων: Τα οστεόφυτα μπορούν να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης, συμπιέζοντας έτσι τις ρίζες των νεύρων.
  • Στένωση σπονδυλικής στήλης: Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση των νεύρων.
  • Τραύμα: Οι οξείς τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα ή εξαρθρήματα που ασκούν με τη σειρά τους πίεση στις ρίζες των νεύρων.
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις: Παθήσεις φλεγμονώδους αιτιολογίας όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σπονδυλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των δομών της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζοντας τις ρίζες των νεύρων.
  • Λοιμώξεις: Σπάνια, λοιμώξεις στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσουν σε ριζίτιδα.

Συμπτώματα ριζίτιδας

Η πίεση ή ο ερεθισμός των νευρικών ριζών λόγω ριζίτιδας διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, οδηγώντας στην εκδήλωση δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα της ριζίτιδας στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ποια νευρική ρίζα συμπιέζεται, καθώς κάθε ρίζα αυχενικού νεύρου σχετίζεται με αισθητική και κινητική νεύρωση σε συγκεκριμένες περιοχές του λαιμού, των ώμων, των χεριών και της άκρας χείρας. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος, η ένταση του οποίου μπορεί να ποικίλλει. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί από το λαιμό έως τα δάχτυλα. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αισθανθούν κινητική αδυναμία ή αισθητηριακή παραισθησία στους ώμους, τα χέρια ή τις παλάμες. Τα συμπτώματα αυτά θέτουν σημαντικά εμπόδια στην εκτέλεση καθημερινών κινήσεων και δραστηριοτήτων.

Επιλογές θεραπείας για τη ριζίτιδα

Η θεραπεία για τη ριζίτιδα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης στοχεύει στην αποκατάσταση του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα που την προκάλεσε. Σε πρώτη φάση, στους ασθενείς συνήθως συστήνεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), κορτικοστεροειδή, μυοχαλαρωτικά για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και φυσιοθεραπεία.

Ωστόσο, εάν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, συχνά έχει ένδειξη η χειρουργική αποκατάσταση της υποκείμενης παθολογίας. Στις χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την αποκατάσταση της αυχενικής ριζίτιδας είναι η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου, η πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή, η μικροδισκεκτομή και η σπονδυλοδεσία. Ο Νευροχειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας αντιμετωπίζει χειρουργικά την υποκείμενη πάθηση που προκάλεσε τη ριζίτιδα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με σκοπό την ανακούφιση από τα συμπτώματα και την ανάκτηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.