Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από επτά σπονδύλους που υποστηρίζουν το κεφάλι και επιτρέπουν την ευρεία κινητικότητα του αυχένα. Μεταξύ αυτών των σπονδύλων υπάρχουν μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι οποίοι λειτουργούν ως φυσικά “αμορτισέρ” απορροφώντας κραδασμούς και επιτρέποντας ομαλές κινήσεις. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου ή λόγω εξωτερικών επιδράσεων, οι δίσκοι μπορεί να υποστούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση αυχενικής δισκοκήλης. Η αυχενική δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στον αυχένα μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά τον ασθενή. Κι εδώ προκύπτει ένα βασικό ερώτημα. Πώς φεύγουν οι κήλες στον αυχένα;
Τι είναι η αυχενική δισκοκήλη και πώς φεύγουν οι κήλες στον αυχένα;
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι εντοπίζονται μεταξύ των σπονδύλων και έχουν ως βασικό τους ρόλο την απορρόφηση των κραδασμών. Αποτελούνται από τον πηκτοειδή πυρήνα και τον εξωτερικό ινώδη δακτύλιο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και λόγω παραγόντων όπως οι εκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, τυχόν τραυματισμοί ή η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση στην περιοχή του αυχένα, ενδέχεται να προκληθεί ρήξη στο περίβλημα του ινώδους δακτυλίου. Το αποτέλεσμα της ρήξης αυτής είναι η διαρροή ενός τμήματος του πηκτοειδούς πυρήνα μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, όπου βρίσκονται ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί δισκοκήλη. Σε περίπτωση που η δισκοκήλη εντοπίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αρχίζουν να συμπιέζονται οι νευρικές ρίζες που τροφοδοτούν τους βραχίονες και τα χέρια, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση αυχενικής ριζοπάθειας. Σε άλλες περιπτώσεις, εάν η δισκοκήλη εντοπίζεται κεντρικά, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης μυελοπάθειας λόγω συμπίεσης του νωτιαίου μυελού. Η δισκοκήλη στον αυχένα ασκεί πίεση στα νεύρα της αυχενικής περιοχής, οδηγώντας σε έντονο πόνο και νευρολογικά συμπτώματα. Η απάντηση στην ερώτηση πώς φεύγουν οι κήλες στον αυχένα δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, καθώς η θεραπεία της πάθησης εξατομικεύεται πλήρως στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε περιστατικού.
Αίτια και παράγοντες κινδύνου
Η εμφάνιση της αυχενικής δισκοκήλης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
- Φυσιολογική γήρανση, αφού με την πάροδο των ετών, οι δίσκοι χάνουν την ελαστικότητά τους και την περιεκτικότητά τους σε νερό, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ρήξης του εξωτερικού ινώδους δακτυλίου.
- Παρατεταμένη κακή στάση σώματος, όπως κατά τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, η οποία μπορεί να επιβαρύνει την περιοχή του αυχένα.
- Απότομες κινήσεις ή τραυματισμοί από ατυχήματα (όπως τροχαία) που ενδέχεται να προκαλέσουν δισκοκήλη.
- Δραστηριότητες που απαιτούν έντονη ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του αυχένα οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κήλης στην περιοχή.
Συμπτώματα της αυχενικής δισκοκήλης
Η δισκοκήλη στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται από τη σοβαρότητα και τη θέση της βλάβης. Στα πιο κοινά συμπτώματα συγκαταλέγονται:
- Πόνος στον αυχένα που μπορεί να είναι έντονος, χρόνιος ή περιοδικός. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται στους ώμους, στα χέρια ή ακόμα και στα δάχτυλα.
- Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια σε περιπτώσεις πίεσης νευρικών ριζών.
- Αδυναμία στους μύες των άνω άκρων η οποία καθιστά δύσκολη τη σύλληψη αντικειμένων.
- Δυσκολία στη βάδιση ή απώλεια ισορροπίας σε περιπτώσεις αυχενικής μυελοπάθειας, όπου υφίσταται συμπίεση του νωτιαίου μυελού.
Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς, ωθώντας τους να αναρωτηθούν πώς φεύγουν οι κήλες στον αυχένα.
Πώς φεύγουν οι κήλες στον αυχένα αφού γίνει η διάγνωση;
Η διάγνωση της αυχενικής δισκοκήλης περιλαμβάνει αρχικά μια κλινική αξιολόγηση την οποία αναλαμβάνει εξειδικευμένος νευροχειρουργός ή χειρουργός σπονδυλικής στήλης, όπου εξετάζεται το ιστορικό του ασθενούς και πραγματοποιούνται δοκιμασίες ελέγχου κινητικότητας και νευρολογικών αντανακλαστικών. Αν κριθεί απαραίτητο, προτείνονται επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία ή ηλεκτρομυογράφημα.
Η θεραπεία της αυχενικής δισκοκήλης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρχική αντιμετώπιση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
- Φυσικοθεραπεία με ασκήσεις που βελτιώνουν τη σταθερότητα και την κινητικότητα του αυχένα.
- Ξεκούραση και αποφυγή επιβαρυντικών κινήσεων.
- Εγχύσεις κορτικοστεροειδών εάν υφίσταται έντονος πόνος.
Όταν οι συντηρητικές μέθοδοι αποτυγχάνουν να προσφέρουν επαρκή ανακούφιση ή αν υπάρχει σοβαρά νευρολογικά ελλείμματα, η χειρουργική επέμβαση είναι η προτιμώμενη λύση. Οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι η μικροδισκεκτομή και η πλήρως ενδοσκοπική δισκεκτομή. Κάθε επέμβαση που πραγματοποιείται είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Ο Νευροχειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας, εφαρμόζει την κατάλληλη ανά περίπτωση θεραπευτική προσέγγιση για την επιτυχή αποκατάσταση της δισκοκήλης στον αυχένα.