Η σπονδυλική στήλη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του βάρους του σώματος, στην κίνηση και την ευλυγισία. Δυστυχώς, πολλές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε πόνο και πλήθος άλλων συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε ποιες περιπτώσεις όμως ο πόνος στη μέση σχετίζεται με τις παθήσεις σπονδυλικής στήλης;

Πόνος στη μέση και κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι εντοπίζονται ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης, με βασικό ρόλο την απορρόφηση των κραδασμών. Οι δίσκοι αυτοί αποτελούνται από έναν εξωτερικό σκληρό δακτύλιο, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ένας μαλακός, πηκτοειδής πυρήνας. Η εκδήλωση βλάβης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους συνιστά μια από τις πιο συχνές σε εμφάνιση παθήσεις σπονδυλικής στήλης που συμβάλλουν ώστε να εμφανιστεί πόνος στη μέση. Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ή αλλιώς δισκοκήλη ή δισκοπάθεια, εκδηλώνεται όταν ο μαλακός, σαν γέλη πυρήνας ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προεξέχει μέσω του εξωτερικού σκληρού δακτυλίου. Η εξασθένηση ή ρήξη του εξωτερικού δακτυλίου του δίσκου αποτελεί την αιτία εμφάνισης της πάθησης. Αυτή η κατάσταση συχνά προκύπτει από εκφυλισμό ή τραύμα στη σπονδυλική στήλη που σχετίζεται με την ηλικία. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στη μέση, πόνο που ακτινοβολεί στα πόδια (ισχιαλγία), μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία. Οι επιλογές θεραπείας κυμαίνονται από συντηρητικά μέτρα όπως ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και φάρμακα για τον πόνο έως πιο επεμβατικές παρεμβάσεις όπως επισκληρίδιες εγχύσεις φαρμάκων, που περιλαμβάνουν τα κορτικοστεροειδή, ή χειρουργική επέμβαση εάν ο ασθενής παρουσιάζει έντονα νευρολογικά συμπτώματα. Η χειρουργική αντιμετώπιση με δισκεκτομή καθίσταται άμεσα απαραίτητη σε περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από μυελοπάθεια, ιππουριδική συνδρομή ή μεγάλη πτώση της μυϊκής ισχύος.

Σπονδυλική στένωση κι εκδήλωση πόνου στη μέση

Η σπονδυλική στένωση είναι μια στένωση του νωτιαίου σωλήνα, που οδηγεί σε συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νωτιαίων νεύρων. Η πάθηση εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα υπερτροφίας των αρθρώσεων και των συνδέσμων, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα και συνεπώς στην ελάττωση της παροχής αίματος στα νεύρα. Η σπονδυλική στένωση προκύπτει με αυξημένη συχνότητα στο κάτω μέρος της πλάτης, δηλαδή στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Συνεπώς, γίνεται λόγος για οσφυϊκή στένωση σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος στη μέση αποτελεί ένα από τα βασικά συμπτώματα της πάθησης, σε συνδυασμό με μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια, που επιδεινώνονται με το περπάτημα ή την παρατεταμένη ορθοστασία. Η θεραπεία της πάθησης μπορεί να είναι είτε συντηρητική, με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και έναρξη προγράμματος φυσικοθεραπείας, είτε χειρουργική. Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων, γεγονός που καθιστά επιτακτική την πλήρη αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων και τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης.

Πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση αποτελεί επίσης μια από τις πιο κοινές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης κινητικότητας των σπονδύλων, γεγονός που ωθεί κάποιον σπόνδυλο να ολισθήσει από τη θέση του στον κάτω σπόνδυλο, ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση σε ένα νεύρο. Η πάθηση να προκληθεί από συγγενή ελαττώματα, κάποιο τραύμα ή φθορά λόγω εκφυλιστικών αλλαγών στη σπονδυλική στήλη. Ο πόνος στη μέση αποτελεί ένα από τα βασικά συμπτώματα της πάθησης, σε συνδυασμό με δυσκολία στην ορθοστασία ή την εκτέλεση στροφικών κινήσεων, κάψιμο στα νεύρα ή αίσθημα αστάθειας και αδυναμίας. Ως προς την αντιμετώπιση της πάθησης, αρχικά μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, αντιφλεγμονώδεις ενέσεις, φυσικοθεραπεία και χρήση εξωτερικού νάρθηκα. Εάν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση. Σοβαρές περιπτώσεις ή περιστατικά σπονδυλολίσθησης που προκαλούν έντονα συμπτώματα μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση ανάταξης της σπονδυλολίσθησης για τη σταθεροποίηση των προσβεβλημένων σπονδύλων, την απελευθέρωση των νευρικών στοιχείων και την αποκατάσταση της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης.

Ο πόνος στη μέση ως απόρροια κάποιας πάθησης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική ευεξία, την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχεδίου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ο Νευροχειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας, εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές θεραπευτικές μεθόδους όσον αφορά τις παθήσεις σπονδυλικής στήλης, με σκοπό να ανακουφίσει τους ασθενείς από τον πόνο και να τους διευκολύνει στη διεκπεραίωση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, προλαμβάνοντας τυχόν ανεπιθύμητες εκβάσεις.