Τι είναι η Σπονδυλολίσθηση;

Η σπονδυλολίσθηση πρόκειται για μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία, ένας από τους σπονδύλους, τα μέρη που απαρτίζουν την σπονδυλική στήλη, γλιστράει από τη θέση του. Αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι οι σπόνδυλοι κινούνται πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, υπάρχει δηλαδή μία αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Αυτή προκαλεί συνήθως πόνο στη μέση και στα ποδια εάν παρατηρείται πίεση σε κάποιο νεύρο. Η χειρουργική αντιμετώπιση αυτής της πάθησης δεν είναι πάντα απαραίτητη, αλλά αν η κατάσταση είναι σοβαρή, η συγκεκριμένη λύση αποτελεί μονόδρομο.

Η Σπονδυλολίσθηση και η Σπονδυλόλυση αποτελούν την ίδια πάθηση;

Πολλές φορές οι παθήσεις της σπονδυλολίσθησης και της σπονδυλόλυσης λανθασμένα συγχέονται. Αυτό συμβαίνει διότι και οι δύο προκαλούν οσφυαλγία. Αν και σχετίζονται μεταξύ τους, είναι διαφορετικές.

Πιο συγκεκριμένα, η σπονδυλόλυση αφορά κάποιο κάταγμα ή ρωγμή σε συγκεκριμένο σημείο του σπονδύλου, ενώ η σπονδυλολίσθηση από την άλλη, σχετίζεται με την αστάθεια και την ολισθηρότητα μεταξύ δύο γειτονικών σπονδύλων.

Σπονδυλολίσθηση & Συμπτώματα

Η σπονδυλολίσθηση χαρακτηρίζεται από ποικίλα συμπτώματα διαφορετικής έντασης, ανάλογα με το περιστατικό. Ενοχλήσεις όπως:

  •  Πόνος στη μέση.
  • Πόνος στους μύες στην περιοχή των γλουτών και στο πίσω μέρος των μηρών, που επιδεινώνεται με την δραστηριότητα.
  • Δυσκαμψία στην πλάτη.
  • Δυσκολία ως προς την ορθοστασία.
  • Αδυναμία στο περπάτημα.

Σε πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να παρατηρηθεί επίσης:

  • Μυρμήγκιασμα
  • Μούδιασμα
  • Αδυναμία στο ένα ή και στα δύο πόδια.

Τα παραπάνω για την σπονδυλολίσθηση συμπτώματα πηγάζουν από υψηλού βαθμού ολισθήσεις, που ασκούν πίεση στην ρίζα του νωτιαίου νεύρου.

Τύποι Σπονδυλολίσθησης

Τα πιο συνηθισμένα είδη σπονδυλολίσθησης είναι:

  • Η συγγενής σπονδυλολίσθηση, που σχετίζεται με μια διαταρραχή εκ γενετής.
  • Η ισθμική σπονδυλολίσθηση, που είναι αποτέλεσμα της σπονδυλόλυσης. Η ρωγμή δηλαδή ή το κάταγμα που υπάρχουν εξασθενούν το οστό.
  • Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση, που βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την εκφυλιστική δισκοπάθεια. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δίσκοι λόγω της γήρανσης αρχίζουν να χάνουν την ενυδάτωση, την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητά τους, παρέχοντας λιγότερη στήριξη και προστασία.

Η σπονδυλολίσθηση πλήττει περίπου το 4% – 6% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ είναι πιθανό κάποιος να ζει με αυτήν την πάθηση για χρόνια, χωρίς να το γνωρίζει. Τα συμπτώματα επομένως, δεν είναι πάντα εμφανή.

Η ισθμική σπονδυλολίσθηση μπορεί να προκύψει και σε εφήβους. Το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην πλάτη και πρέπει οπωσδήποτε να διερευνάται και να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν αμεσότερα.

Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση από την άλλη, είναι πιο έντονη σε μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως από 50 ετών και άνω. Αυτή η μορφή της πάθησης εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, καθώς έχουν μια προδιάθεση προς παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.

Επομένως, οι πιο επιρρεπείς ομάδες στην σποδυλολίσθηση είναι:

  • Τα άτομα με γενετική – κληρονομική προδιάθεση.
  • Οι νεαροί αθλητές.
  • Τα πιο ηλικιωμένα άτομα.

Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη;

Συνήθως ο ειδικός νευροχειρουργός ξεκινάει την περίθαλψη του ασθενούς πιο συντηρητικά. Αρχικά προτείνεται ξεκούραση και φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, μπορεί να προταθεί η λύση της χειρουργικής επέμβασης. Σε περίπτωση που ο ασθενής:

  • Βιώνει εντονο πόνο.
  • Δεν βλέπει βελτίωση με την συντηρητική θεραπεία.
  • Η σπονδυλολίσθηση είναι προχωρημένου βαθμού.

Θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργείο. Η χειρουργική επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της σπονδυλολίσθησης είναι η σποδυλοδεσία, που στοχεύει στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης καθώς και η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων.

Ωστόσο, το κάθε περιστατικό διαφέρει και υπό την εποπτεία ειδικού νευροχειρουργού θα πρέπει να παρέχεται η περίθαλψη που ταιριάζει στην φύση της πάθησης, αλλά και τον ασθενή γενικότερα.

Ωστόσο, το κάθε περιστατικό διαφέρει και υπό την εποπτεία ειδικού νευροχειρουργού θα πρέπει να παρέχεται η περίθαλψη που ταιριάζει στην φύση της πάθησης, αλλά και τον ασθενή γενικότερα. Ο Δρ. Παναγιώτης Ι. Κυριακόγγονας είναι εξειδικευμένος στο σύνολο της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό με την βοήθεια σύγχρονων μεθόδων.

 

 

Leave a comment