Τι είναι η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου;

Η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου είναι μια επέμβαση που διενεργείται στη σπονδυλική στήλη, στο ύψος του αυχένα. Αυτή έχει ως στόχο την αντικατάσταση ενός φθαρμένου δίσκου μεταξύ των σπονδύλων με έναν νεό, τεχνητό.

Η φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορεί να προκύψει από τον τρόπο ζωής του ασθενούς, την κακή στάση σώματος, λόγω επικείμενων νοσημάτων που μπορεί να έχει, αλλά και εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο, η αναγκαιότητα αυτής της επέμβασης, της αντικατάστασης δηλαδή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, έγκειται σε περιπτώσεις που υπάρχει δισκοκήλη και ο ασθενής αισθάνεται πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία και αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά του.

Η διαδικασία

Η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου αποτελεί μια επέμβαση που διενεργείται με ολική αναισθησία. Με την βοήθεια μιας μικρής τομής ο νευροχειρουργός αφαιρεί τον κατεστραμμένο δίσκο και τον αντικαθιστά με τον τεχνητό. Ως διαδικασία η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου είναι σχετικά απλή, ενώ οι ασθενείς χρειάζεται να διανυκτερεύσουν ένα βράδυ τουλάχιστον στο νοσοκομείο. Έπειτα από το χειρουργείο χρειάζεται κάποιο διάστημα ανάπαυσης και περιορισμού των δραστηριοτήτων.

Αντικατάσταση αυχενικού δίσκου: Οφέλη

Η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου παρέχει πολλά οφέλη στους ασθενείς βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι ασθενείς νιώθουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
  • Η λειτουργικότητα τους είναι σε καλύτερα επίπεδα, διότι μπορούν να κινηθούν και να αυτοεξυπηρετηθούν με ευκολία.
  • Παρέχεται πλήρης κινητικότητα στην περιοχή, καθώς οι ασθενείς μπορούν να σκύψουν, να στρίψουν το σώμα τους και να τεντωθούν.
  • Η συγκεκριμένη επέμβαση προστατεύει τους γειτονικούς δίσκους, αυτό συμβαίνει γιατί διατηρείται η κίνηση της περιοχής έτσι επιβαρύνονται λιγότερο οι γειτονικοί δίσκοι από τα φορτία και κινήσεις που υπάρχουν.
  • Η αποθεραπεία από την διαδικασία είναι γρηγορότερη.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως η αντικατάσταση αυχενικού δίσκου πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται:

Συμπερασματικά, η αντικατάσταση του αυχενικού δίσκου συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης, διευκολύνοντας τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους. Τόσο η έγκυρη διαγνώση, όσο και η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ασθενών και να αποτρέψουν την εμφάνιση νέων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Ο Νευροχειρουργός Δρ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας χαρακτηρίζεται από μακρά εμπειρία στον χώρο και μπορεί να σας συμβουλέψει για την θεραπεία που ενδείκνυται στην περίπτωσή σας!